BrummenMooie stad in hartje Gelderland

Veelzijdige natuur, nabijheid van steden, originele evenementen en activiteiten. De plaats Brummen is de oudste kern van de gemeente en dat ziet u terug in de vele monumentale, statige huizen en de historische buitenplaatsen.

Hier komt u te wonen

De gemeente Brummen ligt in het hart van de provincie Gelderland, tussen de Veluwe en de rivier de IJssel. Het maakt deel uit van de IJsselvallei. In het westelijk deel van de gemeente reiken de bossen tot aan de bebouwde kom van Eerbeek. Het oostelijke deel van de gemeente wordt gevormd door het prachtige uiterwaardengebied en het rivierenlandschap van de IJssel met daartussen een fraai afwisselend landschap, de landgoederenzone.

VERGROOT KAART

Geschiedenis

De naam Brummen komt voor het eerst voor in één van de oudste oorkonden over Gelderland uit het jaar 794. Het gaat dan om de aanduiding van de plaats ‘Brimnum’, waar graaf Wrachar enkele landerijen in Wichmond schenkt aan de evangelie-prediker Liudger.

De Brummense kernen en buurtschappen zijn in de vroege Middeleeuwen geleidelijk ontstaan als agrarische gemeenschappen.

Activiteiten

Voor de liefhebber van natuur, kunst en cultuur is er in de gemeente Brummen en de directe omgeving veel te doen en te beleven. Met de voeten in het water of een heerlijke fietstocht met een picknick in het bos, alles is mogelijk. De gemeente kenmerkt zich door rust, ruimte en natuur.

Geniet van de wandelingen en fietstochten langs de unieke punten in het landelijke gebied. Fiets naar de Posbank, Loenermark en de Veluwse heides. Brummen wordt omringd door prachtige steden zoals Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Arnhem en leuke attracties zoals de Hoge Veluwe, Burgers Bush, Julianatoren en de Apenheul.